21 sep 2019: nieuwe pre-enactment in Frascati

21 sep 2019: nieuwe pre-enactment in Frascati
3 juni 2019 d3z44ksh3lladmin

DE ZAAK SHELLL: REPETITIES VOOR DE WERKELIJKHEID

#2: de burgerbeweging, de overheid & toekomstige generaties

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties in coproductie met De Nwe Tijd en Milieudefensie

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn een langdurige samenwerking aangegaan met Milieudefensie in het kader van een lopende rechtszaak tegen Shell. Milieudefensie klaagt de oliegigant aan voor klimaatverandering en eist dat deze stopt met zijn vervuilende activiteiten en de bedrijfsvoering radicaal aanpast.

Voor deze unieke zaak, waar nog geen jurisprudentie voor bestaat, onderzoeken Nuyens & De Wit in een serie pre-enactments de uiteenlopende perspectieven en stemmen. Op deze manier betrekken zij burgers bij deze rechtszaak en verzamelen bewijsstukken en dilemma’s. De vraag die centraal staat is: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat? Voor De zaak Shell ontwikkelen Nuyens & De Wit de komende periode vanuit de verschillende gezichtspunten een serie pleidooien. Deze betogen zullen de komende anderhalf jaar infiltreren in congressen, theaters en rechtszaken. De finale voorstelling De zaak Shell brengt alle pleitredes en hoofdrolspelers in een theatrale setting tezamen.

In deze 2e editie wordt de pleidooien van de burgerbeweging, de overheid & toekomstige generaties geënsceneerd.

concept en tekst Anoek Nuyens en Rebekka de Wit dramaturgie Freek Vielen foto Nationaal Archief productie Frascati Producties i.c.m. De Nwe Tijd en Milieudefensie